Thereses digitale klasserom

-Nettsteder brukt i mitt digitale klasserom-

Chatzy

leave a comment »

Når 30 elever sitter foran hver som pc-skjerm, kan det være vanskelig å få dem til å samarbeide. Det positive er jo at hver elev kan løse oppgaver i sitt eget tempo. Det negative kan være at en går glipp av opplevelsen av å løse noe i fellesskap eller å lære av hverandre. Løsningen på dette kan være å introdusere dem for noe de allerede kjenner – et chatterom.

De fleste elever har vært borte i chat, enten på Facebook, Msn, Skype eller liknende sosiale plattformer. Noen elever sier også at de har en egen facebookside for klassen, og at de hjelper hverandre med leksene ved å delta i chatten på denne siden. For mange elever er e-post for lengst utdatert – det tar for lang tid fra de sender meldingen til de får svar. Chat, derimot, er umiddelbart og en får svar med en gang. Men chatterommene til Facebook, Skype og liknende krever at elevene er medlem av nettstedet – og elevene forbinder ofte disse nettstedene med fritid og ikke med skolearbeid.

Heldigvis finnes det andre chatte-nettsteder som for eksempel Chatzy. På Chatzy trenger en ikke være medlem, hvem som helst kan opprette et chatterom og invitere folk til å gå inn i chatterommet. Når du oppretter et chatterom kan du enten skrive inn e-post-adressene til folk du vil invitere inn i rommet, eller du kan bare skrive inn din egen e-post-adresse, og deretter kopiere URL’en du får og legge den på It’s Learning, for eksempel. Elevene kan deretter gå inn i chatterommet og jobbe sammen der.

Hva skal så elevene chatte sammen om? For å forsikre seg om at de faktisk jobber med faget og ikke bare prater om alt annet, lønner det seg å gi dem konkrete oppgaver som de skal løse. For eksempel:

– Oversette tekster fra norsk til målspråket, eller omvendt. Her kan elevene komme med forslag og korrigere hverandre underveis.

– Lage en konkurranse der elevene (eventuelt i par eller grupper) skal finne konkret informasjon på internett. (For eksempel hovedstaden i Venezuela, hva betyr et spansk uttrykk, hvor ligger Prado-museet, hvor gammel er Penélope Cruz… ) Når én oppgave er løst (vinneren er den som først chatter riktig svar!) skriver læreren neste oppgave i chat’en.

– Chatterommet kan være åpent under hele timen mens elevene jobber med andre, individuelle, nettbaserte oppgaver, og de som lurer på noe (vokabular, verbbøyinger, grammatikk) kan spørre i chatterommet før de spør læreren. Selve chatterommet kan man for eksempel vise på lerretet via prosjektoren – slik at elevene ser når noen legger inn spørsmål. Dermed kan alle hjelpe alle, men uten at en behøver forstyrre noen ved å rope ut spørsmål på tvers av klasserommet.

– Få elevene til å opprette små chatterom på 3-4 elever, gi dem i oppgave å skrive en dialog fra en restaurant, hotellbestilling, kjøp av togbilletter eller liknende, og sørg for at læreren har tilgang til alle chatterommene. Elevene kan først diskutere hva de skal si, og deretter «framføre» dialogen. Læreren kan deretter eventuelt kopiere dialogen over i et word-dokument og ha dokumentert «framføringen».

Hva er så vitsen med å be elevene chatte? Kan de ikke bare jobbe sammen uten pc’ene? Joda, de kan det. Men når de chatter dokumenterer de også deltakelse og forståelse, siden navnet på eleven kommer opp når de «sier» noe. En del elever som ikke nødvendigvis bidrar aktivt muntlig i timene, synes det er enklere å skrive svarene. Dessuten kan læreren på slutten av økta kopiere hele chat’en over i et word-dokument og deretter slette chatterommet – men likevel ha dokumentasjon på hva elevene har gjort i timen.  Og det ville ikke overraske meg om en del av elevene mine vanligvis bruker chatten mens jeg står og underviser uansett – så da er det like greit å bruke denne type chatterom til noe nyttig! Skulle læreren være syk en dag (men ikke så syk at hun ikke kan sitte foran en pc), er det jo forøvrig også mulig å be elevene logge seg inn på chatzy og stille eventuelle spørsmål til det de skal jobbe med direkte til læreren der, som JennyLu forteller om i dette blogginnlegget.

Bare så det er nevnt – Chatzy er ikke det eneste chatteprogrammet som kan brukes, for eksempel Google Talk og Meebo har også greie alternativer. For ikke å nevne Twitter.

Reklamer

Written by Therese Holm

30/01/2011 kl. 20:44

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: