Thereses digitale klasserom

-Nettsteder brukt i mitt digitale klasserom-

Essay Map

leave a comment »

Essay Map er et genialt, lite hjelpemiddelfra ReadWriteThink sine nettsider –  for elever som sliter med å strukturere tekstene sine. Kort fortalt er dette en nettside basert på teorien on «The 5 Paragraph Essay» der teksten deles inn i introduction, body og conclusion – eller introduksjon, hoveddel og konklusjon. I introduksjonsdelen skriver elevene inn sitt topic question eller sitt essay question og forklarer kort hva essayets tema er. Hoveddelen består av ikke mer enn tre deler, og hver av disse delene kan deretter deles inn i ikke mer enn tre deler hver. Her rangerer elevene sine tre hovedpunkter, og deler dem inn i eventuelle underpunkter. Til slutt kommer konklusjonen, der elevene oppsummerer hva de har funnet ut, og eventuelt besvarer the topic question. Essaykartet kan deretter skrives ut og gir elevene en mer visuell oversikt over hva de skal ha med i essayet.

Jeg har ofte gitt elevene et tomt Essay Map og insistert på at de skal fylle ut dette før de  det hele tatt begynner å skrive noe som helst på essayet. Det tvinger dem til å mentalt organisere teksten før de begynner å skrive, og det fører, forhåpentligvis, til at elevene ikke kopierer tekst fra andre kilder, men produserer egne tekster ut ifra egne topic questions. Samtidig er det en nyttig oversikt når jeg underveis i skriveprosessen diskuterer essayene med elevene – og etter å ha jobbet med det et par ganger begynner faktisk elevene å etterspørre Essay Map når de skal forberede nye essay, fordi de synes det er et nyttig verktøy. Bedre anbefaling kan en vel knapt få.

En siste advarsel: Det er ikke mulig å lagre Essay Map digitalt – det må skrives ut umiddelbart! Derfor er det kanskje like greit å gi det til elevene på ark, slik at de ikke gjør jobben forgjeves.

Et tomt Essay Map

Reklamer

Written by Therese Holm

30/01/2011 kl. 22:28

Publisert i Nettsted, engelsk

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: