Thereses digitale klasserom

-Nettsteder brukt i mitt digitale klasserom-

Bye, Bye Miss American Pie

leave a comment »

Noen sanger kan en analysere inntil det latterlige og likevel gjenstår det enkelte linjer en ikke helt får tak i. Don McLeans American Pie er en av dem. Her er et forslag til hvordan en kan jobbe med denne sangen i engelsktimen og samtidig lære elevene det viktige budskapet at nei, det var ikke Madonna som hadde originalen.

A) Hør på sangen fra ende til annen, for eksempel med et gammelt live-opptak av Don McLean. Fortell elevene på forhånd at de må ta notater og forsøke å få tak i hva sangen handler om.

B) La elevene sammenlikne notater før du deler ut teksten (den finnes mange steder på nettet) og gir dem noen minutter til å jobbe videre med teksten.

C) Be elevene streke under i teksten hva de tror er historiske personer og hva de tror er historiske hendelser – samt eventuelle ord de ikke forstår. Heng deretter opp hvert enkelt vers på veggen på et A3-ark, og be elevene skrive inn sine tolkninger direkte på arkene. Sammenlikne resultatene. Forklar ukjente ord.

D) Gi elevene den interessante artikkelen fra Magasinet som tolker sangen strofe for strofe. La elevene få tid til å lese den og deretter diskutere om de tenkte det samme som artikkelforfatteren eller om de hadde andre tolkninger.

E) Lytt til sangen en gang til. Be elevene skrive (hjemme, eller i timen hvis tid) et refleksjonsnotat om hvorvidt de syntes sangen endret seg når de fikk en del innspill til hva den egentlig handler om. Dette kan igjen munne ut i en ny tekst om betydningen av å forstå tekstene til sanger, en artikkel om Buddy Holly, et liksom-intervju med Don McLean om hvordan han komponerte sangen, en sammenlikning av Madonnas versjon og McLeans versjon, en studie av Madonnas musikkvideo til sangen eller liknende. På youtube ligger også mange «tribute»-videoer til sangen som påstår at de gjennom bilder forteller den egentlige historien til American Pie. Kanskje elevene kan analysere et par av videoene – eller lage sin egen og laste opp selv.

Madonnas versjon:

Reklamer

Written by Therese Holm

02/06/2011 kl. 10:02

Publisert i Fra youtube, Musikk

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: