Thereses digitale klasserom

-Nettsteder brukt i mitt digitale klasserom-

Newseum – Today’s Front Pages

leave a comment »

Skolestart for elevene nærmer seg, og vi snakker om 22/7, også kjent som dagen da en bombe gikk av ett sted og nærmere 70 ungdommer ble skutt og drept et annet sted. Spørsmålet er – hvordan kan vi nærme oss temaet i for eksempel engelskfaget. Og skal vi egentlig dvele ved hendelsene, eller heller få fokus over på andre emner. Kan det blir for mye Regjeringsbygget/Utøya-fokus?

Jeg snakket med to eminente kolleger i dag om å bruke hendelsene 22/7 til å se på blant annet hvordan media behandlet saken dagen etter. Og da kommer for eksempel Today’s Front Pages-nettsidene til Newseum inn i bildet. Disse sidene gir en oversikt over hvordan forsida til et stort utvalg av verdens aviser ser ut – hver dag. Og for enkelte dager, med spesielle hendelser, kan en gå i arkivet og finne forsidene som korresponderer med hendelsen. For eksempel kan en gå inn på 23. juli og se hvordan verden rapporterte – eller ikke nevnte – det som hadde skjedd i Oslo dagen før. Og det er dét jeg er interessert i i forhold til samfunnsfaglig engelsk.

Det jeg tenker å gjøre er å starte med Newseum sin nettside for 23. juli og se på hvilke bilder som ble brukt, hvilke overskrifter som ble brukt, sammenlikne for eksempel de britiske avisene innad – eller sammenlikne aviser fra ulike land. Selv om en ikke nødvendigvis forstår spansk eller fransk, går det an å slå opp ord og finne ut av hva overskriften betyr.

Slik så eksemplevis noen avisforsider ut 23. juli:

        

Videre kan en diskutere om bildene på forsidene har noe si for hva slags type avis det er, hvorfor visse ord er utheva, hvilke signaler avisa forsøker å sende ut – og så videre. En kan også gå bakover på lista og se hvordan for eksempel Mubaraks avgang ble rapporter på førstesidene i enkelte aviser, hvordan Obamas helsereform ble annonsert, eller hvordan avisene reagerte på nyheten om at Obama hadde vunnet Nobels fredspris.

Et annet aspekt som også kunne være interessant i forbindelse med 22/7, er jo  hvordan nyheten spredde seg på sosiale medier som twitter og å lenke det til bruk av sosial medier under opprøra i Midtøsten nylig… men det får bli et annet blogginnlegg.

 

Reklamer

Written by Therese Holm

17/08/2011 kl. 12:54

Publisert i Nettsted, engelsk

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: