Thereses digitale klasserom

-Nettsteder brukt i mitt digitale klasserom-

Ten By Ten

leave a comment »

Nettsida Ten By Ten kan fungere som et utgangspunkt for å snakke om hva media i USA og UK er opptatt av her og nå. Selve nettsida forandrer seg fra time til time og består av ti ganger ti bilder fra saker som seks ulike nyhetsleverandører rapporterer. Disse nyhetsleverandørene er for tida CNN, ABC, BBC, The Guardian, MSNBC og Reuters.  Sida har også en liste over ord som korresponderer med de ulike bildene. Det er mulig å gå tilbake i tid og se for eksempel hvilke bilder og hvilke ord som var brukt for eksempel 23. juli. Ved å klikke på et bilde får du opp lenker til nyhetssaker der dette bildet figurerer, og en stikkordsmessig oppsummering av hvilken sak det gjelder. Klikk på bildet igjen og du får full-screen versjonen.

Hvordan bruke dette i klasserommet? Elevene kan se på bildene og se om de gjenkjenner hvilke saker det dreier seg om – og deretter klikke videre og lese om dem. De kan se hvilke saker som er mest populære og diskutere hvorfor disse bildene blir brukt til disse sakene. Det er også mulig å bruke tidslinjen og gå tilbake og se hvordan nyhetsbildet utvikler seg i løpet av en dag, for eksempel – og se på nå ulike saker dukker opp og hvordan de spres til ulike media. En kan gå tilbake i tid til 2004 og se på hvordan medienes dekning av ulike saker endret seg i løpet av en dag. Og hvis en bare går tilbake til 23. juli kan en for eksempel se hvordan dekningen av terroren i Oslo og på Utøya gradvis overtok mediebildet time for time. Videre kan en for eksempel se på når bildene av gjerningsmannen først opptrådde, hvilke ord som ble brukt for å beskrive bildene og hvordan bruken av ulike ord og bilder spredde seg. En kan også bruke Ten by Ten til å se på hvordan opprøret i Midt-Østen tidligere i år ble dekket av media, eller hvordan opprørene i England den siste tida har blitt dokumentert via bilder.

Styrken til Ten by Ten ligger i det at det er en automatisk utvelgelse av de hundre bildene, det er ikke styrt av menneskehender – og det er en god mulighet til å fokusere på medias bildebruk kombinert med hvilke ord som er brukt i forbindelse med bilder.

Reklamer

Written by Therese Holm

23/08/2011 kl. 19:57

Publisert i Nettsted, engelsk

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: