Thereses digitale klasserom

-Nettsteder brukt i mitt digitale klasserom-

Bill Cosbys Pound Cake Speech

leave a comment »

Bilde fra wikipedia

I faget English Language and Literature på IB i år skal vi legge opp en rekke tekster som har med tekst og kontekst å gjøre – i tillegg til å være innom emner som makt, kjønn , retorikk og mottakerbevissthet. En av sjangrene vi skal innom er «speeches», så jeg jakter på gode taler som kan fungere innenfor læreplanen. Det blir definitivt Churchill og Kennedy, men det hadde vært fint å ikke bare ha med politiske taler. I den anledning, og via et forum på IBO, fant jeg fram til Bill Cosbys Pound Cake Speech fra 2004.

Cosby holdt denne talen på en NAACP prisutdeling på 50-årsdagen for Brown v. Board of Education-avgjørelsen (som avgjorde at det var ulovlig å ha separate skoler for sorte og hvite elever) og i stedet for å bruke talen til å hylle hvor langt svarte har kommet siden da, tar han et krast oppgjør med måten mange afroamerikanere snakker, kler seg og generelt oppfører seg.  Og talen er morsom. Kanskje ikke på en le-høyt-og-lenge-måte, men det får en til å humre. Talen har fått tilnavna The Ghettosburg Speech (javisst, ordspill!) og The Pound Cake Speech (pga at en pound cake får en symbolsk funksjon i talen) – og etter å ha lest diverse tyngre politiske taler, virket det som om elevene satte pris på en tale der de faktisk kunne humre litt underveis.

Nettsida American Rhetoric har både manuskriptet til talen (antakelig transkribert i ettertid) samt en lydfil med enkelte utdrag fra talen. Les mer om talen på Wikipedia.

Reklamer

Written by Therese Holm

04/09/2011 kl. 20:32

Publisert i Nettsted, engelsk

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: