Thereses digitale klasserom

-Nettsteder brukt i mitt digitale klasserom-

Old British Money

leave a comment »

I Pygmalion ber Eliza om småpenger – tuppence, a half crown, a guinea – men disse pengene sier jo ikke dagens elever noe som helst! Og hvorfor snakker folk i Storbritannia fortsatt om a bob og a quid? Og hvorfor heter et pund a pound? Hvordan var egentlig det gamle pengesystemet i Storbritannia? Svaret finner du på sida til Mandy Barrow, som heter British Life And Culture, mer spesifikt på sida Understanding Old British Money.  Her kan du lære fakta som at etter the Norman Conquest i 1066 ble pundet delt inn i tjue shilling eller 240 pennies – og denne inndelingen vedvarte fram til 15 Februar 1971, da pundet ble delt inn i 100 pennies, som det er i dag. Men før 1971 opererte man altså med pund, shilling og pennies.

I Pygmalion roper Eliza på et tidspunkt «Not for a brass farthing!» Så hvor mye var egentlig en farthing innenfor den tids pengeinndeling? Ifølge Understanding British Money var systemet som følger: Tjue shilling var et pund, og en shilling var 12 pennies. I tillegg hadde man disse myntene:

«2 farthings = 1 halfpenny
2 halfpence = 1 penny (1d)
3 pence = 1 thruppence (3d)
6 pence = 1 sixpence (a ‘tanner’) (6d)
12 pence = 1 shilling (a bob) (1s)
2 shillings = 1 florin ( a ‘two bob bit’) (2s)
2 shillings and 6 pence = 1 half crown (2s 6d)
5 shillings = 1 Crown (5s)»
(from Understanding Old British Money)

Og hvis vi heller går oppover i systemet: En £1 mynt ble ofte kalt en sovereign, mens en papir-£1 ble kalt a quid – betegnelsen som i dag brukes på £1-mynten. I tillegg til sovereign og quid fantes også a guinea – ett pund og en shilling (eller 21 shilling, om du vil).

Men hva så med a bob? Vel, en bob er det samme som en shilling i pre-1971-systemet, og tilsvarer 5 pence i dag. Og hvorfor heter et pund a pound – og hvorfor var det tidligere 240 shilling til ett pund? Svaret er forbløffende logisk: 240 sølvshilling veide tilsammen ett pund (litt under halvkiloen) – derfor var 240 shilling ett pund! Som om ikke dette var nok – en fem shillings mynt, som også kaltes a crown, ble noen ganger referert til som a dollar. Og for å gjøre forvirringen komplett ble en penny også ofte kalt a copper, siden den var laget av kobber.

Skulle egentlig ønske disse myntene fantes fortsatt, jeg… 

 

 

 

 

 

 

Denne sida er en del av nettsidene til Woodlands Junior School og resten av nettsidene deres anbefales også, på http://www.woodlands-junior.kent.sch.uk/ .

Reklamer

Written by Therese Holm

17/11/2011 kl. 02:00

Publisert i Nettsted, engelsk

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: