Thereses digitale klasserom

-Nettsteder brukt i mitt digitale klasserom-

Nynorskregler i tegneserieform

leave a comment »

Via sida til Nynorsksenteret har jeg kommet over en side med tegneserier på nynorsk. For en strålende ressurs! Her er både kjente (NemiIngeniør Knut Berg, Smørbukk)  og ukjente tegneserier, alle er i pdf-format og kan skrives ut og kopieres, dersom elevene ikke har pc-tilgang. 

Skjermdump fra nettsida

Jeg falt spesielt litt for tegneserien «Nynorsk på 1-2-3«, som er en tegneserie der ulike regler for nynorsk blir forklart, av tegneseriefiguren Rakel. Å pugge regler for nynorsk er antakeligvis ikke det morsomste elever vet om, men ved å gjemme reglene inne i en tegneserie blir det kanskje litt mer spiselig? Det er som Mary Poppins synger – «a spoonful of sugar makes the medicine go down»… Tengeserien tar for seg de viktigste reglene for substantiv, verb, ord det er vanlig å blande (nokon / nokre, gong / gang) – og de kan brukes individuelt eller i kombinasjon. Jeg ser ikke bort fra at det for enkelte elever som liker det visuelle, kan være enklere å huske reglene etter å ha sett dem framstilt som en tegning og ikke bare som regler i en norskbok. 

 

Skjermdump fra nettsida

Tegneserienettsida har også lenker til to tegneserier med Smørbukk i hovedrollen og med blanke «bobler«, slik at elevene selv kan skrive teksten til tegneserien, på nynorsk (Smørbukk-sidene er pdf-filer og kan skrives rett ut) – og i tillegg til dette flere artikler om hvordan en kan bruke tegneserier i undervisninga samt sider med tips for den som vil lage sin egen tegneserie. Det finnes også lenker til flere undervisningsopplegg her, der tegneserier står i fokus – opplegg både til grunnskolen og til videregående skole – blant annet ett der dikt og tegneserie brukes sammen.

Skal du drive med nynorsk eller med tegneserier – eller kombinasjonen, er det vel verdt å ta turen innom Nynorsknett sine sider om tegneserier  først, med andre ord.

 

Reklamer

Written by Therese Holm

14/03/2012 kl. 22:37

Publisert i Nettsted, norsk

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: