Thereses digitale klasserom

-Nettsteder brukt i mitt digitale klasserom-

Selvrettende tyskoppgaver

with one comment

 

En kollega lurte på om jeg kunne anbefale noen selvrettende tyskoppgaver – så her kommer en liten oversikt over noen jeg har trua på. Det finnes sikkert mange andre bra sider også – kom gjerne med forslag…

 

1) Languagesonline har en rekke oppgaver fra begynneropplæring og opp til mer komplisert nivå, samt at det finnes egne grammatikk-oppgaver og også noen kryssord-oppgaver og les-og-fyll-inn-oppgaver. Noen opgaver ser ut til å være laget til en bestemt lærebok, men mange kan brukes uavhengig av læreverk. Grunnspråket her er engelsk, men det bør ikke være noe problem.

2) Digital Dialects har emnebaserte oppgaver som passer til nybegynnere. Skal en for eksempel lære ord for klær, farger, tall eller vokabular generelt finnes det oppgaver som er todelte: Først skal eleven lære seg ord, deretter følger et lite spill, der eleven skal vise at hun nå kan ordene. Digital dialects har også oppgaver til noe grammatikk, som presensbøyinger av verb.

3) Webgerman har en samling med ymse oppgaver, gruppert etter tema. Noen av oppgavene kan være fine drill-oppgaver, feks til dativsøving, man det finnes også andre typer oppgaver her, som noen action maze-oppgaver, der valgene du tar avgjør utfallet av øvelsen.

4) Quia er en nettside jeg er veldig begeistret for – spesielt på grunn av mulighetene for spill som Vil du bli millionær. Her har du muligheten til å søke etter et bestemt tema (mat, farger…) eller spesifikt innen grammatikk (presens, dativ, sein / haben…) – eller bare starte øverst på lista over de mest populære spilla og jobbe det nedover. Bildet til høyre er fra «Rags to riches»-oppgaven, også kjent som Vil du bli millionær.

5) BBC Languages Learn German har et slags kurs for å lære tysk, German Steps. Først ser man på et slags slideshow med lyd, før man gjør oppgaver som er relatert til det en har hørt og sett. Oppgavene i etterkant er selvrettende og fokuserer på vokabularbygging, setningsbygging og det å omsette teorien til praksis (skriftlig og muntlig). Kurset starter med det mest grunnleggende og tar for seg ulike tema etter hvert som det blir vanskeligere. BBC siden har også en test for å finne ut hvilket nivå man er på i tysk.

6) Ankunft: Læreverket Ankunft til CappelenDamm har (som de fleste fremmedspråkslæreverka til Cappelendamm) nyttige nettsider, uavhengig av om en bruker læreverket i undervisninga. Riktignok får en vel mest utbytte av det hvis en faktisk bruker læreverket, men det er også mulig å bruke de ulike grammatikkoppgavene og ekstraoppgavene herfra, selv om en ikke har denne boka som læreverk. Oppgavene er delt etter kapitlene i boka og er enten selvrettende eller av typen «les, skriv og lever inn».

7) Lieber Deutsch og Einfach Deutsch fra Gyldendal har også enkelte oppgaver som kan brukes uavhengig av om en bruker læreverket, men en er, som med forrige nettsted, muligens avhengig av å hyperlenke en del for å guide elevene til rett side. Når det gjelder fagnettsteder synes jeg nok Ankunft er bedre enn Lieber Deutsh, men skal ikke se bort ifra at det finnes oppgaver her også som kan være av interesse.

8) Noch einmal er et læreverk fra CappelenDamm for 8-10. trinn i ungdomsskolen, men pensumet til VG1 nivå 1 og pensumet til ungdomsskolen er jo ikke helt ulikt – og skal en starte med VG1 og nivå 1, så kan en sikkert finne varierte oppgaver på denne nettsiden også.

9) Kragerø VGS har en nettside med selvrettende oppgaver knyttet til tysk grammatikk. Her er det oppgaver på flere nivåer og til de fleste grammatiske finurligheter! I tillegg har skolen en side med tysk-quiz og en med gloseøvinger innenfor ulike emner, så her er det mulig å finne mye interessant.

10) Sint-Lodewijkscollege i Brügge har laget en nettside med interaktive oppgaver for begynner- og litt mer avanserte tyskelever. Igjen er noen oppgaver knyttet til en bok, Los Geht’s, men hvis du klikker at du er nybegynner og går inn på øvelsene der, ligger det en del oppgaver under forskjellige tema som muligens kan være interessante.

Til slutt et forslag til en side som ikke direkte går på dette med selvrettende oppgaver, men som likevel har med dét å gjøre: LyricsTraining er en side som kombinerer det å høre og se en musikkvideo med det å få med seg hva personen egentlig synger. Jeg har tidligere omtalt denne sida her, så nøyer meg bare med å gjenta anbefalingen. Hvis du øverst på skjermen, til høyre, velger språk og tysk, får du bare opp alle de tyskspråklige sangene som ligger på sida. En kan også avgrense søket til de som er i kategorien «enkel», hvis det er ønskelig.  Bildet til venstre er et skjermbilde av hvordan det ser ut mens en hører sangen, ser videoen og samtidig forsøker å få med seg teksten. Hvis du skriver feil, stopper sangen – men du kan trykke på backspace-knappen for å høre linja om igjen, eller i verste fall trykke tab-knappen for å hoppe over linja.

Som det stod i tyskboka mi, en gang på 90-tallet: Viel vergnügen!

Reklamer

Written by Therese Holm

03/05/2012 kl. 14:39

Publisert i Nettsted, fremmedspråk

Tagged with ,

Én kommentar

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] selvrettende oppgaver […]


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: