Thereses digitale klasserom

-Nettsteder brukt i mitt digitale klasserom-

Dialektxperten

leave a comment »

Håper norsklærere har fått med seg det fantastiske nettstedet Dialektxperten?  Produsert av elever og lærere ved Vennesla videregående skole, dette er egentlig tre nettsteder i ett: Dialektxperten, Minixperten og Talemålsarkivet. En gavepakke, altså.

Dialektxperten er nettbasert kurs om norske dialekter, beregnet for videregående skole (men kan benyttes på både høyere og lavere nivå også), gratis, i både bokmåls- og nynorskversjon. Kurset er produsert av lærere og elever ved Vennesla videregående skole og inneholder innføring i språkhistorie, målmerker presentert gjennom interaktive kart, oppgaver og lydeksempler, ordliste over viktige begrep – komplett med lydeksempler, kart og video – her er videoforelesninger, test deg selv-oppgaver, nørstudier av lokale talemålsvariasjoner… i det hele tatt og duverden! En gullgruve når en skal jobbe med dialekter og talemålsvarianter! Under, et eksempel på oppgavene som finnes på Dialektxperten:

 

Mens Dialektxperten dreier seg om målmerker og, ja, dialekter, er Minixperten laget for å møte kompetansemåla i læreplanen for norsk i vg1ST og vg1 og vg2 YF. Det er fortsatt Vennesla videregående skole som står bak nettsida, sammen med NDLA, og NRK har levert lyd- og videoinnslag. Innholdet i Miniexperten er delt inn i seks hovedtema, som for eksempel Flerspråklighet, Minikurs i norrønt sråk, Norsk møter nabospråkene og Hva er typisk for norske språklyder, norske ord og norske setninger. Til sammen dekker emnene en rekke læreplanmål, men en kan jo bruke bare enkeltemner, hvis det er interessant. Hver side i Miniexperten består av en  tekst (og ofte en video) og i tillegg inneholder sidene ofte interaktive oppgaver og mer tekst. En «side» består ofte av flere sider, og man blar nederst på sida, som i en bok. Alt dette er greit forklart her, og et eksempel på en side i Minixperten ser du under:

Sist, men ikke minst, Talemålsarkivet! Som navnet antyder, er dette et arkiv for det norske talemålet. Og er du en norsklærer som fortsatt opererer med talemålsprøver på kassett, kan du slutte å dra med det kassettspilleren til klasserommet fra nå av (forutsett at du har en pc der, med høyttalere, selvsagt).  Her befinner det seg talemålsprøver fra hele landet, delt inn kommunevis. Riktignok er ikke alle fylkene oppe og går for tida, ser det ut til (Vestfold, Rogaland, Telemark og Sogn og Fjordane glimrer med sitt fravær) – men enkelte fylker har lytteprøver fra hver eneste kommune. Lytteprøvene som ligger her er, som nevnt, fra NRKs arkiver, og sida med lytteprøven har også ofte en kort presentasjon av kommunen i seg selv, og målmerkene til kommunens dialekt. I tillegg til lydprøvene har Talemålsarkivet også NRKs programmer som har med dialekter å gjøre – programseriene Norske målføre fra 1955 og 1959, og den lett legendariske 22-episoders serien Norske dialekter fra 1979, blant annet. Det skal vel noe til at en rekker gjennom alt dette i løpet av videregående, men dog, ressursen ligger der. Og hvis noen lurte – tv-gjettelejen Har det på tunga fra 1988 og radioserien Norske bymål fra 1987 er også representert. Talemålsarkivet har med andre ord en haug med ressurser om en er interessert i å fordype seg litt mer i dialektene enn Dialektxperten legger opp til. Tilsammen er Dialektxperten, Minixperten og Talemålsarkivet en formidabel gavepakke til norsklærere. Og nei, jeg får ikke betalt for å skrive dette, jeg ble bare veldig begeistret!

Og skulle du være interessert i dialektdugnad or å utvide talemålsarkivet, kan du lese mer om det på denne sida.

Reklamer

Written by Therese Holm

29/05/2012 kl. 00:15

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: