Thereses digitale klasserom

-Nettsteder brukt i mitt digitale klasserom-

Letters of Note

leave a comment »

I samfunnsfaglig engelsk og i English Language and Literature jobber vi en del med tale-sjangeren. Politiske taler, taler at statsledere, taler fra rettssaker, taler ved åpningen av parlamenter, ved årsoppsummeringer – taler generelt. Men brevsjangeren er noe underrepresentert i begge disse fagene, dessverre. For brev er da en slags tale det også? Bare at den ikke framføres muntlig, men skrives ned og sendes av gårde til en mottaker? Så hvorfor leser vi ikke flere brev i  stedet for taler? Er det fordi de er litt vanskelige å finne? De er jo ofte bare ment å bli lest av én person og blir ikke umiddelbart offentliggjort (leserbrev unntatt), og mange forsvinner kanskje bare i kommodeskuffer eller peisild.

 Heldigvis finnes nettsida Letters of Note, som en strålende kilde til brev, postkort, telegram, faxer og memos skrevet av kjente personer. Sida oppdateres uregelmessig, men Shaun Usher, som er ansvarlig for sida, finner alltid fram interessante brev eller notater. Hvert brev presenteres med en kontekst og, om nødvendig, en presentasjon av skribenten, om denne ikke allerede er spesielt kjent. I tillegg er hoveddokumentet, brevet, scannet slik at en kan se hvordan det opprinnelig så ut, og trnskribert, i tilfelle håndskriften er litt uklar. Arkivene inneholder over 700 ulike brev, så det er nok å ta av! Et par personlige favoritter: Slash sitt brev til eks-kjæresten anno 1979, Mark Twains brev til en mann som har forsøkt å selge ham juksemedisin, Marilyn Monroes notat til legen som skulle operere henne for blindtarmbetennelse og Sir Henry Clintons kodede brev fra 1777.

Letters of Note utkommer i bokform i løpet av 2012. I mellomtida kan du jo bla det gjennom brev og andre notater på nettsida deres!

Reklamer

Written by Therese Holm

31/05/2012 kl. 00:07

Publisert i Nettsted, engelsk

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: