Thereses digitale klasserom

-Nettsteder brukt i mitt digitale klasserom-

FORVO – the pronunciation guide

leave a comment »

Mange online ordbøker lar deg også høre hvordan ord skal uttales – men som regel må du bruke én ordbok for engelsk, én for tysk, én for spansk – og så videre. På nettsida Forvo, derimot, kan du velge mellom en haug med språk – engelsk, russisk, fransk, italiensk, tysk, spansk, irsk, hebraisk… i det hele tatt. Riktignok finnes det ikke like mange ord uttalt på alle språk, siden dette er en nettside der brukerne leser inn hvordan de uttaler ordet. Norsk, for eksempel, har under 5000 ord i denne basen, mens større språk som engelsk, tysk og portugisisk har over 100.000 oppslagsord. Siden er veldig selvforklarende – skriv inn ordet du vil ha uttalt, søk eventuelt på språk for å snevre inn søket, og vips får du opp en eller flere uttaler av ordet du søkte på. Forutsatt at noen allerede har lest det inn, da.

Forvo har en annen interessant funksjon også: hvis du søker på et ord som du vet finnes på flere språk, for eksempel «angst» eller «geografi/a», får du opp det samme ordets uttale på flere språk. Og da kan en jo sammenlikne hvordan et ord som skrives likt på flere språk, ofte uttales ganske forskjellig. Det kan da ikke bare være meg som synes dette er litt fascinerende? Eller? Hva hvis jeg slenger inn et google-kart, slik at du kan visualisere hvordan ordets uttale forandrer seg fra land til land? Som i bildet under? Da ble det straks morsommere,  ja.

Når du klikker på de små, blå pilene (ikke på dette bildet, men på selve nettsida) får du høre hvordan ordet «geografía» forandrer uttale mens det vandrer fra Polen via Italia til Portugal. Med tid og stunder kanskje uttalen av samme ordet på flere språk kommer til, slik at «språkreisen» gjennom Europa blir mer komplett! Slik som med ordet «angst», i bildet under – som er uttalt ganske lik, men likevel forskjellig, på norsk, svensk, dansk, tysk og nederlandsk.

 

 

Som nevnt er det noen begrensninger på hvilke ord som finnes i basen til Forvo, men hvis antall brukere øker, og stadig flere ord legges til, vil basen også bli stadig mer interessant.

 

 

 

Reklamer

Written by Therese Holm

28/08/2012 kl. 00:08

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: