Thereses digitale klasserom

-Nettsteder brukt i mitt digitale klasserom-

Quotidiana – en slags essaybank

leave a comment »

Screenshot from the Quotidiana page

Skal elevene klare å skrive gode essay, må de lese gode essay. Og joda, «essay» er et begrep som kan romme så mangt (noe et helt semesters fordypning i essayskriving på fagforfatterstudiet så til de grader beviste!) – men nettopp derfor er det greit å ha tilgang på en «essaybank» – som nettsida Quotidiana.

Nettsida inneholder nær fire hundre «klassiske» essays, publisert før 1923,  skrevet av kjente – og mindre kjente – forfattere. De fleste forfatterne som er representert her har fått med ett eller to essay, mens enkelte, som essayets «far» Michel de Montaigne, er representert med så mange som 50 ulike essays. Det fine med Quotidiana er at veldig mange ulike forfattere er med, og dessuten er mange av dem kvinner (!). Hver forfatter blir kort presentert i en egen «profil» på sin side, komplett med et portrett av forfatteren, og hvert essay har sin egen nettside, hvilket gjør det enkelt å hyperlinke essayene når elevene skal lese dem.

Som nevnt er Montaigne greit representert her, men essayene til for eksempel A. A. Milne (Ole Brumms «far», ja) om dagligdagse ting anbefales også helhjertet. Quotidiana har noe for enhver smak – essay fra 12-/1300-tallet representert ved Yoshida Kenko, feministiske essay av Charlotte Perkins Gilman, personlige essay av William Hazlitt,  og essay skrevet av Seneca rundt år 30, for å nevne noen! Trenger du et godt essay finner du det her.

Reklamer

Written by Therese Holm

29/08/2012 kl. 00:34

Publisert i Nettsted, engelsk

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: