Thereses digitale klasserom

-Nettsteder brukt i mitt digitale klasserom-

Duden oppdateres!

leave a comment »

Shitstorm, app, flashmob, crossdressing, twittern … und zu weiter

Da jeg hadde tysk, fransk og engelsk på videregående, bar vi ikke bare rundt på arbeidsbok og tekstbok, men også ordboka, gloseboka og skrivehefte. Og kanskje til og med en perm. I tysk var ordboka selveste Duden. Tysk-tysk skulle det være, vi fikk ikke lov til å bruke norsk-tysk eller tysk-norsk ordbok. I dag er det vel knapt en elev som ikke bruker google translate så fort de får en sjanse, og ordbøker som ikke oversetter til eller fra norsk er en saga blott i mine klasserom. Dessverre.

For det var noe veldig sjarmerende med Duden! Å slå opp ord og forsøke å forstå hva ordet egentlig skulle bety, ut ifra den tyske beskrivelsen. Jeg kan ikke huske at det var noe særlig med låneord fra engelsk i Duden. Det var mer enn nok med «ekte» tyske ord. Dette har dog endret seg.

Ifølge en artikkel i The Guardian, inneholder den reviderte versjonen (som kom ut i juli i år) av Duden nå 5000 nye ord, og en del av disse er altså engelske låneord. Det som har fått mest oppmerksomhet i media, er ordet «shitstorm» – som til og med har blitt brukt av Angela Merkel, ved flere anledninger. Andre nyord som nå har kommet inn i den tyske ordboka er ord som  «crossdressing», «social media», «flashmob», «app», «Facebook'» og «Twitter»  – og til og med verbet «zu twittern», ifølge artikkelen.

Hva skal jeg så med all denne informasjonen om nyord og tyske ordbøker? Vel, det faller inn under temaene «language and power» og «language development» som er pensum for 3IB i år. Hvilke ord er det sannsynlig at kommer inn i norske ordbøker i framtida? Hvilke ord er det vi allerede bruker som kommer fra andre språk? Hvordan fester et ord fra et annet språk seg i vårt språk? Hvorfor klarer islendingene å unngå engelske ord i språket? Hvilke engelske ord bruker vi nå så ofte at vi har glemt at vi egentlig har lånt dem fra et annet språk? Alt dette skal vi finne ut av i nær framtid. Og vi starter altså med artikkelen om nyord i Duden.

Reklamer

Written by Therese Holm

27/08/2013 kl. 00:01

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: