Thereses digitale klasserom

-Nettsteder brukt i mitt digitale klasserom-

Dialekt / sosiolekt forbudt

leave a comment »

Kan man egentlig forby bruk av enkeltord innenfor et avgrensa område? Tidligere i november kunne en lese i The Guardian om rektoren på Colley Lane community primary school i Halesowen, i Black country, som har forbudt bruk av en del lokale ord og uttrykk på skolen. Disse inkluderer blant andre «I cor» for «I can’t», «somfink» for «something», «ain’t» for «haven’t» og «gonna» for «going to». Forbudet er innført for at elevene skal lære seg å snakke «skikkelig» engelsk, og ikke strø om seg med slang-uttrykk eller lokale varianter.

I The Guardian forrige uke, leser jeg at en annen skolen har fulgt etter, og innført forbud mot de ti ordene du ser på skiltet under. Ved Harris Academy Upper Norwood er det ikke lenger lov til å begynne setningene med «basically», ei heller bruke ord som «innit», «bare» eller «ain’t». Dette har selvsagt skapt en viss debatt, også på nettet.

school-ban-slang-words

Det er ikke bare skoler som engasjerer seg i dette med ungdom, språk og slang, kjendiser har også kommet på banen. Emma Thompson skapte overskrifter da hun under et besøk på sin gamle barneskole, sa at elevene burde la være å bruke ord som «innit» og «like», fordi det før dem til å høres dumme ut.

Snakker virkelig britiske ungdommer så mye slang at det er nødvnendig å forby bruken av dette på skoler? Vel, ungdomsspråket er definitivt ganske forskjellig fra standard engelsk, som denne artikkelen og videoen, viser. Og hvis du tror du er god på lokale dialekter og ungdomsspråk, her er et eksempel fra Derry, Nord-Irland:

John’s girlfriend is pure stunnin’. But she was ragin’ cos he dogged her out of it to got to the pictures with his muckers. She pure went into one and booted. It was some craic.

 

Reklamer

Written by Therese Holm

01/12/2013 kl. 00:13

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: