Thereses digitale klasserom

-Nettsteder brukt i mitt digitale klasserom-

Selvrettende franskoppgaver

with 2 comments

Det er den tida på året, da det for enkelte elever står mellom å klare en ståkarakter eller å stryke i fremmedspråket. Spesielt gjelder dette de som ikke har hatt fremmedspråk på ungdomsskolen og nå befinner seg på nivå 2 på VG3. En del av dem har ikke helt fått med seg det grunnleggende fra nivå 1, og sliter nå med å henge med på nivå 2. Og det er ikke alltid det hjelper å lese læreboka om igjen. Her er noen forslag til nettsider for elever som trenger å repetere grunnleggende fransk før eksamen – eller bare for lærere som gjerne vil bruke noen flere nettsdier i franskundervisning.

Conjuguemos er en nettside for verbbøying, rett og slett. Kan du bøye verb, så kan du skrive setninger. Kan du skrive setninger, står du i faget. I hvert fall er det vanskelig å stå i faget uten å kunne skrive setninger. Du velger hva slags type verb du vil trene på, hvilken verbtid og hvilken person, slår på klokka og setter i gang. Gjør du feil, forteller nettsida deg hva det rette svaret er, og du skriver det inn. Denne sida har verbbøyingsøvelser for spansk, fransk, tysk, italiensk, portugisisk og latin.

MYLO French gjennomgår grunnleggende fransk gjennom ulike temaer med forskjellige øvelser, fra det å lytte og skrive til å sette sammen setninger. Nettsida er delt inn i mange ulike emner, slik at en kan velge f.eks å jobbe med mat, datoer, tall og liknende.

Rendez-vous1 Uansett om du bruker dette læreverket eller ikke, så har Rendez-vous, den nye versjonen, bra nettsider for å jobbe selvstendig. Hvert kapittel har en egen grammatikk-del, som tar fra seg grammatikken fra A-Z, og det er oppgaver som passer til hvert grammatikkemne. For å fylle ut noen hull i hukommelsen eller for å repetere det grunnleggende er disse sidene bra. Og for de som er kommet et hakk videre, går det an å prøve Rendez-vous 2 sine nettsider.

En annen nettside basert på en lærebok, er den til Contact. Igjen, her er det mulig å repetere grunnleggende grammatikk og jobbe med ulike oppgaver relatert til grammatikken. En trenger ikke nødvendigvis bruke læreverket for å ha glede av øvelsene som ligger på nettet, heldigvis.

Languagesonline har mange selvrettende oppgaver på fransk, både innen grammatikk og leseforståelse. Sida er delt inn i både kapitler og emner – og inneholder også oppgaver for å utvide vokabularet rundt et tema. Den franske sida ligger her, og det finnes også liknende oppgaver i tysk, spansk og italiensk.

Det er mange som bidrar til at spørsmålsbanken på Quizlet stadig blir større, og hvis du går til siden for fransk, ligger det et utall ulike quiz’er der. Noen dreier seg om reine vokabular-quiz’er, kanskje for et spesielt emne eller et kapittel i en lærebok, andre quiz’er har med verb å gjøre, andre igjen fokuserer på andre grammatiske elementer.

BBC har en serie som heter Ma France, 24 interaktive videoer som tar for seg ulike tema. For hver episode finnes en video som både har fransk og engelsk undertittel, grammatikk til det som skjer i videoen og oppgaver. Et slags lær-deg-selv-fransk-kurs, i grunnen.

For å jobbe med noe annet enn grammatikk – hva med noen videoer som handler om ulike emner, som er på fransk, og som i tillegg er transkribert? Hvis det er interessant, gå til France Bienvenue-bloggen, der du finner nevnte videoer.

Nettsida Bonjour de France tilbyr en rekke leseøvelser med tilhørende selvrettende tekstforståelsesoppgaver, alt på fransk. Sida er delt inn etter nivå (A1-B2) og tekstene omhandler mange ulike temaer. Sikkert fine tekster å bruke på en heldagsprøve også.

Enseigner TV5 har mange videoer om ulike emner liggende fra store deler av la francophonie. Videoene er korte og det er oppgitt hvilket nivå de er tenkt fo (A1-C1). I tillegg kommer hver video med en transkripsjon og et nedlastbart arbeidsark.

Hvis du vil bruke musikk og tekstene til sanger – prøv Lyricstraining. Avgrens sida til sanger på fransk, og velg deg en sang + nivå. Da får du opp en video med sangen, samt teksten til sangen i feltet under. En del ord mangler, og du må lytte og skrive inn de manglende ordene mens sangen spilles. Finnes for ulike språk: fransk, tysk, spansk, italiensk, portugisisk og nederlansk.

Siden jeg ikke jobber som fransklærer, er det mulig jeg har oversett noen innlysende sider her – si i så fall gjerne i fra i kommentarfeltet under!

Reklamer

Written by Therese Holm

17/03/2014 kl. 00:23

Publisert i Nettsted, fremmedspråk

Tagged with ,

2 kommentar

Subscribe to comments with RSS.

  1. mye bra ! likte den siste med lyrics 🙂

    Nicole

    26/03/2014 at 13:44

  2. Sjekk også svensk skole-radio/tv: http://www.ur.se

    Randi

    13/09/2017 at 15:49


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: