Thereses digitale klasserom

-Nettsteder brukt i mitt digitale klasserom-

Conlanguages = real languages?

leave a comment »

I 2IB jobber vi med det store spørsmålet «Hva er et språk» for tida, og nylig så vi på noen av de konstruerte språka, som har blitt laget i løpet av de siste åra. Da tenker jeg ikke på esperanto, men snarere på språk som har blitt konstruert enten for å være en del av et litterært verk, eller språk som har blitt laget til en film. Språk som klingon (fra Star Trek), dothraki og valyrian (fra A Song of Fire and Ice, også kjent som Game of Thrones), elvish (fra Ringenes Herre) og na’vi (fra Avatar).

Hvordan går man fram når man skal konstruere et språk? I videoen under forklarer skaperen av Dothraki-språket hvordan han har gått fram for å konstruere dette språket.

 

Det tok professor Paul Frommer fire år å lage Na’vi- språket som brukes i Avatar-filmen – noe han snakker om i denne videoen:

 

Men ER egentlig klingon, dothraki, na’vi  og elvish ordentlige språk? John McWorther har en liten utgreiing om dette som en TEdtalk, komplett med animasjoner her:

 

Helt til slutt, en artikkel fra The Guardian som handler om hvordan JRR Tolkien ble inspirert av ulike språk han studerte til å skape egne språk for karakterene i bøkene – og hvordan et dikt for 100 år siden kan ha inspirert ham til i det hele tatt å begynne å skrive Ringenes Herre. «Éarendel sprang up from the Ocean’s cup / In the gloom of the mid-world’s rim;»

Reklamer

Written by Therese Holm

25/09/2014 kl. 09:30

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: