Thereses digitale klasserom

-Nettsteder brukt i mitt digitale klasserom-

Snart muntlig eksamen

leave a comment »

tedblogDet nærmer seg uunngåelig muntlig eksamens-tid. De siste ukene har jeg sett utallige presentasjoner i samfunnsfaglig engelsk, om politiske systemer i UK, USA, Canada, NZ og Nigeria – og selv om det er enkelte veldig dyktige foredragsholdere blant elevene mine, er det en del som kunne hatt nytte av å lese denne artikkelen fra TEDs blogg, om hva som gjør at en TED-presentasjon blir populær.

For å finne ut hemmeligheten bak populære TED-foredrag, fikk et byrå i oppdrag å la 760 frivillige se videoer av TED-foredrag fra 2010, alle på rundt 15 minutter, for å se etter spesifikke nonverbale tegn og bruk av kroppsspråk. Undersøkelsen konkluderte med at det var 5 punkter som var essensielle hvis et foredrag skulle gjøre inntrykk. Disse 5 punktene er altså de en del av elevene mine burde være obs på før en eventuell muntlig eksamen, for å gi et best mulig inntrykk i presentasjonsdelen før selve samtalen. Ifølge Vanessa Van Edwards som er grunnlegger av selskapet som gjennomførte undersøkelsen, er følgende essensielt:

1- Det er ikke det du sier, men hvordan du sier det som er viktig.

2- Gestikulering funker. Bruk hendene når du snakker.

3- Manuskript dreper karismaen din. De som snakker uten manuskript er bedre til å variere stemmebruk og utståler mer karisma og troverdighet.

4- Du virker smartere når du smiler. Jo mer du smiler, desto mer intelligent virker du.

5- Du har syv sekunder på deg. Syv sekunder til å gjøre et godt førsteinntrykk, altså. Med andre ord: Ha en interessant åpning på presentasjonen din, da folk som regel gjør seg opp en mening om deg relativt raskt.

I blogginnlegget på TEDs side kan du lese et lengre intervju med Van Edwards der hun går i mer detalj på disse ulike punktene i analysen. Det interessante er jo at uansett om en snakker om TED foredrag for tusen mennesker eller en elevpresentasjon for fire elever og en lærer, så er prinsippene mye de samme. Det lønner seg å ikke ha et manuskript. Det er smart å starte presentasjonene med et «fun fact», et retorisk spørsmål eller en påstand som får folk til å spisse ørene. Og det kan være en fin avrunding på presentasjonen å komme tilbake til det du startet med, enten det var et spørsmål eller liknende. Det er fint å klare å være avslappet og å smile til publikum. Og det virker også som om det å være engasjert i noe og å bruke kroppspråket til å understreke poenget, også er et smart tricks å vite om.

Avslutningsvis: Jeg vet ikke hvordan dette foredraget ville scoret i denne undersøkelsen, men har du ikke sett Adam Savage snakke om hans besettelse med dodo-fuglen – så unn deg 16 minutters entusiasme. Eventuelt vis dette til elevene, stopp videoen etter 4 minutter og spør om de vil se videre – og hvorfor. Han har en egen evne til å dra folk inn i dodo-besettelsen.

 

 

 

Reklamer

Written by Therese Holm

16/05/2015 kl. 16:56

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: