Thereses digitale klasserom

-Nettsteder brukt i mitt digitale klasserom-

Ukjente tekster – Kurt Cobain

leave a comment »

I’m so happy, ’cause today I’ve found my friends … they’re in my head

2IB jobber innimellom med ukjente tekster for å trene mot Paper 1 eksamen om et års tid. I dag fikk de tre tekster – to utdrag fra en dagbok / journal, og en sangtekst. De fikk ikke vite noe om tekstene, annet enn at de var skrevet av samme person. Oppgaven var den samme som alltid: Analyser teksten, identifiser teksttype, publikum, mål/hensikt, språklige virkemidler og hva forfatteren eventuelt ønsker å fortelle verden gjennom teksten.

I close my eyes and look up to the sun

Tekstene i Paper 1 er alltid ulike teksttyper, men har som regel samme tema. De tre tekstene vi så på har ikke nødvendigvis samme tema, men de er skrevet av samme forfatter – nå avdøde Nirvana-vokalist Kurt Cobain. To av tekstene er hentet fra hans notatbok / dagbok / journal og var vel aldri ment å bli publisert, den tredje er teksten til Nirvanas hit «Lithium». Takket være internett er jo en myriade av tekster i alle mulige teksttyper tilgjengelig for alle – teksten til Lithium er for eksempel tilgjengelig her og her.

I cried to «Seasons in the Sun»

Elevene gjettet underveis at forfatteren bak tekstene måtte være Cobain, og fikk en opplevelse av hvordan oppfatningen av en tekst endrer seg når en har litt forhåndskunnskap om forfatteren. Dessuten fikk vi trent på å identifisere teksttyper og å tolke ukjente tekster. Et par turer innom Wikipedia ble det også underveis, for å finne ut hvor gammel Kurt Cobain var da han døde, hvem som egentlig hadde sangen «Seasons in the Sun», om det stemmer at Nirvana hadde en coverversjon  av den sangen og, av grunner jeg er litt usikker på, litt googling om David Bowie. Vi hørte deretter på sangen, via youtube, for å se om oppfatningen av en sangtekst endrer seg når en hører den sunget, og for å bedre legge merke til hvilke ord som repeteres jevnlig i sangen og hvilke adjektiv som er i bruk. Under ser du de to utdragene fra Cobains journaler som elevene studerte. Klikk på dem hvis du vil se en større versjon.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reklamer

Written by Therese Holm

28/05/2015 kl. 23:34

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: