Thereses digitale klasserom

-Nettsteder brukt i mitt digitale klasserom-

Learning Grids – en åpenbaring

leave a comment »

Jeg kom over konseptet med Learning Grids i boka Engaging Learners av Andy Griffith og Mark Burns for en stund tilbake, men har først i det siste fått prøvd det ut i klasserommet. Og det funker! Som bare det! En trenger ikke en gang pc’er til elevene for å bruke dem! Og vel er dette en blogg om det digitale klasserommet, men siden en pc i det minste ble brukt til å lage selve Learning Grid’en, så tenker jeg det er innafor.

En Learning Grid er en slags tabell på 6 x 6 ruter. I hver rute skriver du stikkord til temaet Learning Grid’en skal handle om. I fremmedspråkene kan du for eksempel skrive gloser elevene har jobbet med, eller bare en haug ’tilfeldige’ ord  på målspråket. I engelsk kan en for eksempel bruke Learning Grids til å oppsummere et emne eller å trene på nye ord. Under ser du et eksempel på en Learning Grid som yrkesfagelevene jobbet med etter å ha hatt om temaet Ireland.

LG

Slik fungerer det: Elevene jobber i par med dette og hver elev får en terning (Jeg brukte 40 kroner på 48 terninger i en lekebutikk. God investering). Elev 1 sin terning angir hvilken vertikal linje en skal bruke, Elev 2 sin terning angir den horisontale linja. Elevene slår terningene og finner et (eller flere) ord. Dette ordet skal de så putte inn i en setning og skrive ned. Når det er gjort gjentar de prosessen med å slå terningene, finne et nytt ord, putte det inn i en setning og skrive denne ned. Det virker jo latterlig enkelt – men duverden så mye til og med motvillige elever kan rekke å skrive på en halv økt når terninger og en Learning Grid er inkludert! Og det å få elever til å skrive mange setninger har foreløpig vært målet mitt for å bruke Learning Grids, i tillegg til at de må snakke sammen om ordene i ruta de havner på og å lage setningene, selvsagt.

Selve konseptet med Learning Grids er jo relativt enkelt, men det kan bygges ut til å bli mer komplisert. I spansk har jeg hatt en runde der elevene måtte finne to ord og så bruke begge ordene i en setning. For å gjøre det enda mer komplisert, måtte elevene forsøke å få til en sammenhengende historie ut av setningene de konstruerte. Ordene jeg brukte i Learning Grid’en var en kombinasjon av substantiv, verb og adjektiv, for å gjøre øvelsen litt ekstra utfordrende, men dette kan jo tilpasses klassen. En kan jo dessuten i fremmedspråk velge å bare bruke bilder, slik at elevene selv må finne ordet for så å bruke det i en setning, eller en kombinasjon av ord og bilder. I bloggen Adventures in Literacy Land finner du flere beskrivelser av mulige Learning Grid aktiviteter, egentlig beregnet på barneskoleelever, men gir flere gode ideer. På sida til Passmores Falcon Teaching and Learning finnes eksempler på hvordan Learning Grids er brukt i en rekke fag.

På nettet finnes det en god del eksempler på Learning Grids for de som vil ha mer inspirasjon. Hvis en bilde-googler «Learning Grids» dukker det opp mange varianter over temaet, som du ser under:

LGs

Det jeg liker med Learning Grids er at de så langt har engasjert alle elevene jeg har prøvd dem ut på. Samtlige elever har deltatt aktivt i å lage setninger på et fremmedspråk og produsert langt mer tekst enn de ville gjort om jeg ga dem en ‘normal’ skriveoppgave. Dessuten gir denne type oppgave mulighet for å differensiere etter elevenes nivå – og oppgavetypen kan brukes i de fleste fag, ikke bare fremmedspråkene. Og kanskje det beste av alt: Elevene jobber hardere i timen enn det jeg gjør. Jeg kommer utvilsomt til å fortsette å bruke denne oppgavetypen til neste skoleår.

 

Reklamer

Written by Therese Holm

03/06/2015 kl. 00:03

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: