Thereses digitale klasserom

-Nettsteder brukt i mitt digitale klasserom-

Tusen ord og et par bilder

leave a comment »

Det sies at et bilde kan si mer enn tusen ord. Ta dette, for eksempel:

thatphoto

De fleste vet bakgrunnen for bildet. John Carlos og Tommie Smith på seierspallen etter å ha vunnet medaljer for 200 meter-distansen under de Olympiske sommerleker i Mexico City i 1968.  Hendene i været, iført sorte hansker som et uttrykk for deres støtte til Black Panthers. Barføtte og med hodene bøyd. En demonstrasjon mot USAs krenkelse av menneskerettighetene – en demonstrasjon som raskt førte til at Smith og Carlos ble suspendert fra USAs lag og  utvist fra den olympiske landsbyen. De mottok motstand og dødstrusler – men i det lange løp ble de helter. Menneskerettighetsforkjemperne vant, til slutt. De fikk tilbake heder og ære, og jobbet i flere år med American team of Athletics. En statue av Carlos og Smith ble satt opp på San Jose State University.

photomissingperson

Men, er det ikke noe som mangler på denne statuen? Jo, det er det. Den hvite mannen mangler. Han som kom på 2. plass. Han som står med armene ned og ikke ser hva som skjer bak ham. Hvem var han? Hvor kom han fra? Hva visste han om det som skjedde rundt ham? Hvorfor fikk ikke han være med på statuen som ble satt opp på San Jose State University?

Ser du nøyere på det første bildet, legger du kanskje merke til at alle deltakerne på pallen har en medalje rundt halsen. Men alle tre har også festet et slags emblem til venstre side av treningsjakka, rett over hjertet. En slags button med påskriften «Olympic Project for Human Rights» – en organisasjon for utøvere som støttet arbeidet for menneskerettigheter. Alle tre har dette emblemet festet på drakta og de har festet det der av egen vilje.

Et siste bilde – fra en begravelse i 2006, i Australia. To av kistebærerne som går i front er nemlig John Carlos og Tommie Smith.

begravelse

Og mannen i kista? Det er den «ukjente» mannen på det første bildet. Den hvite mannen som stod på pallen sammen med dem. Mannen som de, rundt 40 år senere, bærer til graven. Du kan lese en artikkel om hvem han var på denne nettsida. Og om hvordan han ble behandlet etter at det berømte bildet ble tatt. Peter Norman, het han. Og han innehar fortsatt Australias rekord på 200-meter. Det er til og med laget en film om ham – Salute. Du kan se traileren under. Men les for all del artikkelen om den ukjente hvite mannen på seierspallen. Peter Norman. Nå vet du hva han heter. Og at det noen ganger må tusen ord til for å forklare et bilde.

 

Les Riccardo Gazzaniga sin artikkel om Peter Norman her.  

 

Reklamer

Written by Therese Holm

14/10/2015 kl. 13:01

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: