Thereses digitale klasserom

-Nettsteder brukt i mitt digitale klasserom-

Vokabulartester på engelsk

leave a comment »

alan-rickman-meme-generator-hello-it-s-alan-rickman-your-vocabulary-is-irritating-me-283efeDet er ikke til å komme unna at vi sliter litt med å rekruttere elever til å ta engelsk etter VG1. Én årsak er at mange reiser til utlandet i 2. klasse og returnerer til programfagene i 3., klasse, en annen årsak er at mange som liker engelsk velger IB-linja vår i 2. og 2. klasse, men vi er dessuten i sterk konkurranse med naturfagene og samfunnsfagene. Hva skal til for å overbevise elevene om at de bør velge engelsk etter at de er ferdig med det obligatoriske faget?

Det finnes selvsagt ikke ETT svar på ovennenvte spørsmål, men vi vet jo at mange elever føler at de kan «nok» engelsk etter VG1. Og norske elever ER generelt gode i engelsk – i alle fall til å forstå en del teksttyper og å kommunisere uformelt på engelsk. På VG3-nivået registrerer vi likevel ofte at elevene har et relativt begrenset vokabular og sliter både med å forstå fagspesifikke tekster og å uttrykke meninger om emner som politiske systemer og historiske hendelser. Kanskje det er en idé å la elevene teste ut vokabularet sitt mens de har engelsk på VG1 for å få dem til å se at de slett ikke er utlært i faget selv om de har hatt engelsk i 11 år på skolen? Det finnes mange ulike tester på nettet som lar en gjøre nettopp dette.

arealmeARealMe har en test på 50 ord der en skal velge ett av fire alternativ for hvert ord. Sida alternerer mellom synonymer og antonymer og gir deg til slutt en cirka-oversikt over hvor stort vokabular du er i besittelse av. Testen starter med relativt enkle ord, men blir fort litt mer komplisert. Den samme sida har også liknende vokabulartester for spansk, tysk, fransk og italiensk, samt noen flere språk, for de som er interessert.

 

En annen side som tester vokabular er VocabulariSize.com.Dvocabsizeenne sida fungerer litt annerledes i det at den tester hvor mange ordfamilier du kjenner til, basert på 14.000 ordfamilier, gjennom 140 spørsmål. Hvert ord som testes representerer igjen 100 ord, og testen finner ut om du kjenner til basisordet, samt andre ord som er avledet av dette. Et ord som «nation» regnes som et basisord, og så kommer andre avledninger av dette, som national, nationally, nationalize og så videre. En oppsummering på slutten av testen forteller mer om grunnlaget for testen og hvordan ditt vokabular måler seg mot for eksempel en med engelsk som førstespråk. I stedet for å skulle finne synonymer og antonymer tester VocabularySize vokabular ved at du må velge hvilken forklaring som best beskriver et ord (av fire alternativer). Det starter relativt enkelt, men blir også her ganske komplisert etter hvert.

 

vocabtest.JPGEt tredje alternativ innenfor vokabulartester er sida TestYourVocab.com. Denne sida er veldig forskjellig fra de to andre, da den bare gir deg tre sider fulle av ord og ber deg markere hvilke av ordene du forstår. Siden tilpasser seg dog brukeren, slik at orda du får oppgitt på side 2 vil avhenge av hvilke ord du sier du forstår på side 1. Elevene mine vil dermed ikke nødvendigvis få opp de samme orda som jeg gjør underveis i testen – men TestYourVocab hevder likevel å klare å danne seg et bilde av hvor mange ord jeg har i vokabularet mitt. Og som bildet til høyre kanskje illustrerer, er det en god del ord på disse listene som jeg ikke kjenner til betydningen av.

 

Har du ikke tid til å slippe elevene løs på vokabulartester med 50-100 spørsmål, finnes det raskere alternativer.

learnvocabMerriam-Webster ordboka har noe de kaller Learner’s Vocabulary Quiz, der en får ti ord med fire definisjoner hver, en må velge rett alternativ og får poeng for hvert korrekt svar. Bonuspoeng hvis du svarer raskt til og med! Spesielt avansert er vel testen neppe, men de mer konkurranseinnstilte elevene får kanskje lyst til å gjøre den flere ganger for å samle flere poeng, og ender kanskje opp med å lære seg et nytt ord underveis.

 
Vil du hjelpe forskerne ved universitetet i Ghent, Belgia, med en undersøkelse og samtidig teste vokabularet ditt, kan du gå til denne sida. Her får du presentert rundt 50 ord, en del av dem er vanlige, engelske ord, mens andre er såkalte ikke-ord, altså ord som ikke eksisterer i det engelske språket. ghentvocabDin jobb er å klikke F hvis du tror ordet er et ikke-ord, eller hvis du ikke forstår det, og å klikke J hvis ordet er et engelsk ord. Etter at du har vært gjennom alle orda, gir sida deg en oversikt over hvilke ikke-ord du trodde var ekte ord, hvilke engelske ord du faktisk gjenkjente, samt et anslag over hvor stort vokabular du faktisk har.

Til venstre ser du hvilke ord jeg trodde var engelske ord, men som altså er ikke-ord. «Foggle» og «Sumicate» burde da være engelske ord?! Ghent Universitets vokabularside finner du her, altså.

Ideen til å jobbe med vokabularquiz’er i klasserommet fikk jeg forøvrig via sida til Facebookgruppa som heter English Teachers in VGS Norway, ei side der det stadig dukker opp nyttige ting til bruk i undervisninga.

Reklamer

Written by Therese Holm

16/08/2016 kl. 00:25

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: