Thereses digitale klasserom

-Nettsteder brukt i mitt digitale klasserom-

Danskene tillater Google Translate på eksamen

leave a comment »

hjelpemidler2

Ifølge en artikkel på Gymnasieskolen.dk, vil danskene nå tillate bruk av Google Translate på alle språkeksamener. Riktignok ser det ut ifra artikkelen ut til at den danske typen språkeksamen er litt annerledes fra den norske:

Den skriftlige eksamen i spansk indledes med en delprøve, hvor eleverne ikke må have hjælpemidler, og derefter følger en prøve på tre timer med brug af alle hjælpemidler.

Artikkelen nevner også en oppgavetype der elevene får oppgitt 16 ord og skal bruke ti av dem i en tekst. Det foresvever meg at jeg har sett noe liknende på en fremmedspråkseksamen i Norge en gang, men jeg husker ikke helt hvor og når.

logo-google-translateFår dette konsekvenser for Norge, kan man jo undre. Enn så lenge får ikke elevene hos oss bruke GoogleTranslate på prøver eller eksamen. Noen av oss tenker at skitt heller, la dem nå bruk alt av hjelpemidler og så får vi heller sørge for å ha oppgaver som gjør at det å kunne bruke GoogleTranslate alene ikke nødvendigvis viser språkkompetanse i noe særlig grad. Andre er mer kritiske til bruk av GoogleTranslate generelt og mener at hvis elever får lov til å bruke dette hjelpemiddelet vil alle tekster fra nå av være et konglomerat av setninger oversatt fra engelsk og norsk til spansk uten at besvarelsene blir nevneverdig bedre av dét, snarere tvert imot.

Da Vestfold fylkeskommune i fjor ba oss om tilbakemeldinger på hvilke nettsider vi ville at elevene skulle ha tilgang til på eksamen, var vi mange som la inn ønskelister – sider med verbbøying, nyhetssider, grammatikksider og liknende. Jeg tror vi bare i fremmedspråkseksjonen hadde minst 40-50 sider, fordelt på fire språk. Ingen foreslo GoogleTranslate. Men da vi fikk lista fra fylkeskommunen over hvilke nettsider elevene skulle få bruke på eksamen, bestod den av noe sånt som fem nettsider, hvorav to eller tre var nettsider tilhørende norskverk. Når eksamen nå nærmer seg, kommer vel kanskje bruken av GoogleTranslate opp igjen som et tema. Skal vi si «Look to Denmark!» eller tviholde på bruk av Ordnett, papirordbøker, læreboka og notater? Les artikkelen her.

hjelpemidler3

 

 

Reklamer

Written by Therese Holm

16/03/2017 kl. 11:16

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: